PROJEKTI


  • Otroci za večjo varnost v prometu
  • Gozdni vrtec
  • Naša mala knjižnica
Otroci za večjo varnost v prometu

V letošnjem šolskem letu sem se odločila, da bomo nekoliko več pozornosti posvečali preventivi otrok. Glede na to, da živimo v okolju, kjer nas obdaja dokaj prometna cesta in hkrati na nas in naše otroke pretijo nevarnosti, se mi zdi prav, da že v vrtcu otroke ozaveščamo, kako pomembno je paziti na varnost sebe in drugih ljudi v okolici. Časovnica projekta je bila v septembru dogovorjena s strani vodje vrtca Vuzenica, s policijsko postajo Radlje ob Dravi, s Prostovoljnim gasilskim društvom Radlje ob Dravi, Zdravstveno reševalnim centrom Koroške in Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Vuzenica. Gre za projekt, ki se bo odvijal skozi celo šolsko leto v vrtcu, v kolikor pa bodo razmere dopuščale, pa bomo z vsemi omenjenimi organizirali mini tehnični dan vrtca Vuzenica. Cilj projekta je ozavestiti otroke, kdaj vklopiti razum in pravilno presoditi situacijo, v kateri se znajdejo, pa naj bo to zgolj prečkanje ceste, poškodba ali nesreča.

Odziv vseh povabljenih v projekt je bil pozitiven, z izpeljavo pa smo začeli že na začetku šolskega leta. Kaj vse se je in se še bo odvijalo v letošnjem šolskem letu, sledi kmalu …

Vzg. Brigita Pušnik

Gozdni vrtec

V letošnjem šolskem letu, smo se prvič priključili projektu MREŽA GOZDNIH VRTCEV IN ŠOL. V mesecu septembru in oktobru smo gozd in bližnji travnik obiskovali 1x tedensko. V projektu sodelujejo tri skupine iz 2. starostnega obdobja.

S skupino od 4 – 5 let smo ob prvem obisku gozda poiskali prostor ter ga poimenovali gozdna igralnica. Kot prva dejavnost je bila predstavitev gozdnega bontona ter določanje osnovnih pravil. Dejavnosti iz kurikuluma, smo prenesli iz vrtca v gozd. Za izvajanje dejavnosti smo si pripravili gozdne kartice.

V gozdu opazujemo kako se narava spreminja v jeseni,  kaj se dogaja z drevesi (barvo listov, iglicami, plodovi in drevesi, ki ga napadajo podlubniki) in opazovali gobe. Izvajamo tudi telovadbo (naravne oblike gibanja), jutranji krog ter si po končanih dejavnostih privoščimo malico in nekaj proste igre.

Čas, ki ga preživimo v gozdu izkoristimo tudi za nabiranje naravnih materialov, s katerimi si krajšamo čas do naslednjega obiska.

Pripravila:

Maja Golob

Naša mala knjižnica

V vrtcu smo se vključili v projekt NAŠA MALA KNJIŽNICA, ki je namenjen promociji bralne kulture ter evropskih avtorjev in ilustratorjev, kateri so uveljavljeni v domovini, ne pa nujno v drugih evropskih državah.

Že v vrtcu se zavedamo, kako pomemben je razvoj bralne kulture in izbira kvalitetnega gradiva, in ta projekt nas spodbuja ravno k temu.

Uredili smo si bralni kotiček, ki že s svojim izgledom pritegne otroke. Zunanjost kotička  krasijo junaki iz različnih pravljic, v notranjosti pa je zelo prijeten in umirjen prostor, opremljen z mehkimi blazinami in lučkami. Ta prostor je namenjen druženju ob prebiranju različnih pravljic.

Po vsakem obisku kotička in prebrani pravljici pa sledi reševanje Ustvarjalnikov z nalogami na temo izbranih knjig. Naloge so zelo zabavne, saj krepijo otrokovo ustvarjalnost in domišljijo.  Otroci med drugim rešujejo kvize, iščejo pot skozi labirint, rišejo, spoznavajo zastave različnih držav, iščejo razlike, urijo spomin ter se zabavajo z igrami, katerih osnovna zamisel izvira iz posameznih knjig.

Znotraj projekta pa imamo tudi druge zelo zanimive dejavnosti. Ena glavnih je zagotovo Najdaljši bralni vlakec NMK. V igralnici smo na steno nalepili lokomotivo (drevo, veverico). Vsak otrok, ki prebere knjigo oz. mu jo doma preberejo starši, doda en vagon (list, želod), kamor napišemo ime otroka, naslov knjige in avtorja. Otroci so zelo navdušeni in z največjim veseljem pripovedujejo pravljice drugim otrokom, s tem pa krepijo moč samostojnega izražanja.

Sergeja Hren


Novice iz projektov


Zdravje v vrtcu

03/07/2023

V projektu Zdravje v vrtcu, ki ga organizira NIJZ, vrtec Vuzenica sodeluje že peto leto. Letošnja rdeča nit programa je PRIHODNOST JE MOJA. To leto smo dejavnosti za krepitev zdravja izvajali v 6. skupinah.

Preberi več …
Vrtec Vuzenica

Zdravje v vrtcu 2022

30/08/2022

V projektu Zdravje v vrtcu, ki ga organizira NIJZ, vrtec Vuzenica sodeluje že četrto leto. Letošnja rdeča nit programa je KREPIMO (OBLIKUJEM) SEBE IN SVOJO SKUPNOST.

Preberi več …

Otroci za večjo varnost v prometu

21/06/2022

Nekje, čisto blizu nas, so ljudje, ki zmorejo in ki znajo. Znajo prisluhniti, znajo pomagati. To so tisti veliki ljudje, ki so nas male, letošnje šolsko leto sprejeli medse in nam pokazali srčnost njihovega dela.

Preberi več …

Evalvacija Simbioze giba v našem vrtcu

06/06/2022

Evalvacija projekta Simbioza giba v našem vrtcu. Tudi mi v našem vrtcu sledimo ciljem projekta in zato smo si v ta namen zadali dva dogodka. Prvi orientacijski pohod v gozd in drugi športni popoldan z vsemi generacijami.

Preberi več …

Vera in Srečkomedbolhami

04/05/2022

V mesecu aprilu smo se seznanili s knjigo hrvaške pisateljice Davorke Premec z naslovom Vera in Srečkomedbolhami. Otrokom je bila vsebina knjige zelo všeč, saj govori o hišnih ljubljenčkih.

Preberi več …

Luna in jaz

04/05/2022

Preko pravljice Luna in jaz, katero je napisala slovenska pisateljica Andreja Peklar smo z otroki  po reševali Ustvarjalnike in se pogovarjali o vsebini; ogledali smo si oblike lune, polet rakete v vesolje, opremo astronavta, iskali stvari v igralnici in v naravi, …

Preberi več …

Obisk policista v vrtcu

22/04/2022

Na naše povabilo se je odzval vodja policijskega okoliša, g. Andrej Hribernik. Otrokom je predstavil svoje delo in pripomočke, ki jih pri delu uporablja. Prav tako je otroke opozoril na njihovo vidljivost v prometu ter na koncu razdelil majhne pozornosti.

Preberi več …

Razvojni krog žabe

22/04/2022

V mesecu aprilu smo se v skupini pogovarjali o razvoju žab. Med obiski gozda smo opazovali mlako, ki je nastala po dežju in upali, da bo v njej nastal žabji mrest.

Preberi več …

Hišni ljubljenček z nenavadnimi lastnostmi

15/03/2022

Ena izmed nalog knjige Vera in Srečkomedbolhami je bila izdelava namišljenega hišnega ljubljenčka z nenavadnimi lastnostmi. Otroci so iz kolaž papirja izrezali oblike in ustvarili hišnega ljubljenčka na risalni list.

Preberi več …

Nagradni nalogi v okviru Naše male knjižnice

15/03/2022

Uho je ostalo samo – pomagali smo mu, da se vrne k svojemu človeku. Vsak izmed otrok je narisal del telesa, ga izrezal in pobarval. Skupaj smo dele telesa združili v celoto in dobili človeka – našo Špelo.

Preberi več …


    Dostopnost