PROJEKTI


  • Otroci za večjo varnost v prometu
  • Gozdni vrtec
  • Naša mala knjižnica
Otroci za večjo varnost v prometu

V letošnjem šolskem letu sem se odločila, da bomo nekoliko več pozornosti posvečali preventivi otrok. Glede na to, da živimo v okolju, kjer nas obdaja dokaj prometna cesta in hkrati na nas in naše otroke pretijo nevarnosti, se mi zdi prav, da že v vrtcu otroke ozaveščamo, kako pomembno je paziti na varnost sebe in drugih ljudi v okolici. Časovnica projekta je bila v septembru dogovorjena s strani vodje vrtca Vuzenica, s policijsko postajo Radlje ob Dravi, s Prostovoljnim gasilskim društvom Radlje ob Dravi, Zdravstveno reševalnim centrom Koroške in Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Vuzenica. Gre za projekt, ki se bo odvijal skozi celo šolsko leto v vrtcu, v kolikor pa bodo razmere dopuščale, pa bomo z vsemi omenjenimi organizirali mini tehnični dan vrtca Vuzenica. Cilj projekta je ozavestiti otroke, kdaj vklopiti razum in pravilno presoditi situacijo, v kateri se znajdejo, pa naj bo to zgolj prečkanje ceste, poškodba ali nesreča.

Odziv vseh povabljenih v projekt je bil pozitiven, z izpeljavo pa smo začeli že na začetku šolskega leta. Kaj vse se je in se še bo odvijalo v letošnjem šolskem letu, sledi kmalu …

Vzg. Brigita Pušnik

Gozdni vrtec

V letošnjem šolskem letu, smo se prvič priključili projektu MREŽA GOZDNIH VRTCEV IN ŠOL. V mesecu septembru in oktobru smo gozd in bližnji travnik obiskovali 1x tedensko. V projektu sodelujejo tri skupine iz 2. starostnega obdobja.

S skupino od 4 – 5 let smo ob prvem obisku gozda poiskali prostor ter ga poimenovali gozdna igralnica. Kot prva dejavnost je bila predstavitev gozdnega bontona ter določanje osnovnih pravil. Dejavnosti iz kurikuluma, smo prenesli iz vrtca v gozd. Za izvajanje dejavnosti smo si pripravili gozdne kartice.

V gozdu opazujemo kako se narava spreminja v jeseni,  kaj se dogaja z drevesi (barvo listov, iglicami, plodovi in drevesi, ki ga napadajo podlubniki) in opazovali gobe. Izvajamo tudi telovadbo (naravne oblike gibanja), jutranji krog ter si po končanih dejavnostih privoščimo malico in nekaj proste igre.

Čas, ki ga preživimo v gozdu izkoristimo tudi za nabiranje naravnih materialov, s katerimi si krajšamo čas do naslednjega obiska.

Pripravila:

Maja Golob

Naša mala knjižnica

V vrtcu smo se vključili v projekt NAŠA MALA KNJIŽNICA, ki je namenjen promociji bralne kulture ter evropskih avtorjev in ilustratorjev, kateri so uveljavljeni v domovini, ne pa nujno v drugih evropskih državah.

Že v vrtcu se zavedamo, kako pomemben je razvoj bralne kulture in izbira kvalitetnega gradiva, in ta projekt nas spodbuja ravno k temu.

Uredili smo si bralni kotiček, ki že s svojim izgledom pritegne otroke. Zunanjost kotička  krasijo junaki iz različnih pravljic, v notranjosti pa je zelo prijeten in umirjen prostor, opremljen z mehkimi blazinami in lučkami. Ta prostor je namenjen druženju ob prebiranju različnih pravljic.

Po vsakem obisku kotička in prebrani pravljici pa sledi reševanje Ustvarjalnikov z nalogami na temo izbranih knjig. Naloge so zelo zabavne, saj krepijo otrokovo ustvarjalnost in domišljijo.  Otroci med drugim rešujejo kvize, iščejo pot skozi labirint, rišejo, spoznavajo zastave različnih držav, iščejo razlike, urijo spomin ter se zabavajo z igrami, katerih osnovna zamisel izvira iz posameznih knjig.

Znotraj projekta pa imamo tudi druge zelo zanimive dejavnosti. Ena glavnih je zagotovo Najdaljši bralni vlakec NMK. V igralnici smo na steno nalepili lokomotivo (drevo, veverico). Vsak otrok, ki prebere knjigo oz. mu jo doma preberejo starši, doda en vagon (list, želod), kamor napišemo ime otroka, naslov knjige in avtorja. Otroci so zelo navdušeni in z največjim veseljem pripovedujejo pravljice drugim otrokom, s tem pa krepijo moč samostojnega izražanja.

Sergeja Hren


Novice iz projektov


Bralna značka v vrtcu

04/01/2022

Letošnjo šolsko leto smo zavihali rokave in otroke spodbudili k branju/pripovedovanju pravljic.

Preberi več …

Obisk reševalca

04/01/2022

Prav tako nas je v mesecu oktobru obiskal reševalec, ki nam je predstavil svoje delo in pokazal, kaj vse obsega njegova oprema prve pomoči, kadar je v službi.

Preberi več …

Gasilci nekoč in danes, predstavitev vozil in slike intervencij

04/01/2022

V mesecu novembru se nam je spet pridružil gasilec Mitja. Pokazal nam je fotografije in razložil, kdaj otroci postanejo gasilci pionirji, kakšna vozila in opremo so uporabljali gasilci včasih.

Preberi več …

Predstavitev dela in opreme gasilca

04/01/2022

V okviru projekta Otroci za večjo varnost v prometu sta se v mesecu oktobru in novembru na povabilo odzvala gasilca PGD Radlje ob Dravi.

Preberi več …

Obisk policista

04/01/2022

V septembru nas je obiskal gospod policist Andrej Hribernik. Polni pričakovanj smo ga pričakali pred vrtcem, da nas pospremi po varnih poteh domačega kraja Vuzenice.

Preberi več …

Jesenkovanje v vrtcu

05/11/2021

V vrtcu nas je obiskala gospa Jesen. V garderobah je za otroke pripravila lepo presenečenje in s seboj pripeljala dobra prijatelja, prav posebni buči po imenu Bučka in Bučko, ki sta vsakodnevno pozdravljala otroke.

Preberi več …


    Dostopnost