received_707639124635279-1280x1707.jpeg

Tradicionalni Slovenski Zajtrk – Kruh za zajtrk, super dan!

21/11/2023

V vrtcu smo posvetili poseben dan Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku, poudarek pa je bil na peki kruha. Otroci so z navdušenjem sodelovali, saj so se že v tednu pred tem pripravljali na dogodek.

Vsaka skupina je imela svojo vlogo pri ustvarjanju čarobnega dne. Otroci so se naučili pesem o peki kruha, mleli moko iz različnih žit z majhnim mlinom ter prebirali različne zgodbice o kruhu. Ogledali smo si izobraževalni film Pridelava moke, ter posnetek o peki kruha v krušni peči. Piko na i je dodala lokalna kmetica, gospa Anica Jamnik, ki je z otroki delila svoje znanje o peki kruha in jih povabila v svet dišečih in hrustljavih okusov.

Vrhunec dneva je bila priprava kruha. Vsaka skupina je uporabila različne recepte, kar je pripomoglo k raznolikosti okusov in doživetij. Ob vonju sveže pečenega kruha so otroci izrazili svoje navdušenje in vsak kos je postal unikaten izdelek njihove ustvarjalnosti.

Na koncu smo se vsi skupaj zbrali, delili svoje kruhe in jih z užitkom poskusili. Ta izjemna izkušnja je povezala otroke s slovensko tradicijo, spodbujala sodelovanje in izobraževanje o pomenu lokalne pridelave ter predelave hrane.

V petek, 17. 11. 2023, smo s ponosom povabili gospoda župana Franja Goloba in gospo ravnateljico dr. Mojco Hrastelj Brelih, ki sta se pridružila našemu posebnemu zajtrku. Skupaj smo obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk ter poudarili pomen ohranjanja in spoštovanja tradicije v sodobnem svetu.

Zdaj smo prepričani, da je kruh za zajtrk resnično ključ do super dneva, polnega radosti, sodelovanja in spoštovanja do naše bogate slovenske dediščine.

 

Vzg. Jasmin Cigler-Leštan

Dostopnost