Vabilo-noc-raziskovalcev-thumb.jpg

Noč raziskovalcev

26/11/2020

‘Noč ima svojo moč’ letos vabi na splet

Tudi letošnja Evropska noč raziskovalcev ter s tem projekt ‘Noč ima svojo moč 2020’ se prilagajata s pandemijo povezanim razmeram.

Osrednja prireditev se je zamaknila na 27. novembra, glavnina dogodkov pa bo potekala na daljavo. Čakajo vas spletne dogodivščine, eksperimentiranje, klepet z raziskovalci, ogledi raziskovalnih ustanov, predavanja o aktualnih temah, pa razstave in celo virtualni koncert. Celoten program preverite na www.nocmoc.eu.

Ne le v 25 krajih, letos v vsaki vasi.

Če smo še spomladi napovedovali, da bo osrednje dogajanje v okviru projekta ‘Noč ima svojo moč 2020’ potekalo v 25 krajih po Sloveniji, se lahko zdaj – malce za šalo, malce zares – pohvalimo, da bo dogajanje zaradi koronarazmer potekalo domala v vsaki slovenski vasi. Na daljavo boste lahko spremljali zanimive raziskovalne dogodivščine, se navduševali nad takšnimi in drugačnimi eksperimenti, prisluhnili zanimivim predavanjem in sodelovali v pogovoru z raziskovalkami in raziskovalci, ki jih boste povrhu lahko vprašali vse, kar vas o raziskovalnem delu zanima. Za radovedneže smo pripravili tudi spletne oglede nekaterih raziskovalnih ustanov in nekaj virtualnih razstav. Za zaključek dogodka pa se boste lahko udeležili celo spletnega koncerta Adija Smolarja.

Začelo se je z opazovanjem divjih kostanjev

Projekt ‘Noč ima svojo moč 2020’ smo s promocijskim projektom za državljane zagnali že v začetku junija. V želji približati znanost in raziskovanje ljudem, smo takrat po vsej Sloveniji začeli z izvajanjem enakega eksperimenta – državljane smo pozvali naj nam pomagajo opazovati in spremljati zdravje dreves divjega kostanja, ki ga v zadnjem času vse bolj ogroža nevarni kostanjev bakterijski skorjemor. Že samo ime pove, da gre za bolezen, ki uničuje skorjo oziroma lubje kostanjev. Skorja začne odmirati in drevo se posuši. Ker te bakterijske drevesne bolezni ne moremo zdraviti, je najučinkovitejši ukrep za zajezitev bolezni pravočasno odstranjevanje okuženih divjih kostanjev. Projekt znanosti za državljane je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki se je udeležil otvoritvenega dogodka v ljubljanskem parku Tivoli. V dobrih petih mesecih smo zabeležili več kot 340 dreves divjega kostanja po celi Sloveniji.

Spodbuditi zanimanje za raziskovalno delo

Pester program projekta ‘Noč ima svojo moč 2020’ je skupaj sooblikoval konzorcij partnerjev, v okviru katerega sodelujejo Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo in Tehniški muzej Slovenije ter več kot 40 tretjih partnerjev in podpornikov projekta. Gre za skupek aktivnosti v okviru letošnje Evropske noči raziskovalcev, vseevropske akcije v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj – Obzorje 2020. Cilj projekta je znanost ter raziskovalke in raziskovalce približali širši javnosti, ob tem pa zlasti med mladimi spodbuditi zanimanje za raziskovalno delo. Lani je vseevropski projekt , ki je potekal po več kot 400 mestih širom Evrope, pritegnil okoli 1,6 milijona obiskovalcev.

Kako se nam pridružiti na spletnih dogodivščinah?

Podrobnosti o letošnjem spletnem programu najdete na www.nocmoc.eu, tam boste našli tudi vse povezave, preko katerih se nam boste lahko pridružili. Za vprašanja v zvezi s programom smo vam na voljo tudi na ima@nocmoc.eu. Spremljate pa nas tudi na naših družbenih omrežjih, kjer vsa bomo pravočasno opomnili na zanimive raziskovalne dogodivščine.

Dajte svoji radovednosti duška, pa čeprav na daljavo!

Konzorcij partnerjev projekta ‘Noč ima svojo moč’

Dostopnost