Sola-Vuzenica-obvestilo.jpg

Liofilizirano sadje

03/02/2022

Na našem februarskem jedilniku ste morda opazili, da smo kot sadje na jedilnik uvrstili tudi liofilizirane melone. Kaj pa ta izraz sploh pomeni?

Liofilizacija je postopek sušenja zamrznjenih živil, ki obstaja že desetletja. Postopek je dolgotrajen in zapleten, zato je tako obdelano sadje drago, se pa moramo zavedati, da ohrani skoraj vse svoje lastnosti (vitamine, minerale, obliko, okus in barvo).

Sveže sadje najprej globoko zamrznejo. Nato ga v vakuumski komori segrejejo na sobno temperaturo, kjer poteče sublimacija. Led se spremeni v paro, ki izpari iz sadja. Postopek lahko traja tudi nekaj dni. Liofilizirano sadje nato zapakirajo v embalažo, ki ne prepušča zraka.

Zaradi svoje kakovosti se liofilizirano sadje vedno pogosteje uporablja v prehrambeni industriji. Najdemo ga v kosmičih, čokoladah in sladoledu, ljudje pa ga jedo tudi kot sadni čips.

Liofilizirano sadje je izredno lahko, saj pri postopku liofilizacije iz njega izpari 95% vode. Je hrustljavo, zdravo in brez konzervansov.

Kot zanimivost: liofilizirna živila že desetletja uporablja NASA za pripravo obrokov za astronavte v vesolju. Viri: https://liolife.si/, https://www.medenka.si/blog/kaj-je-liofilizirano-sadje, povzeto 1. 2. 2022.

Mateja Viher

Dostopnost