Jesenkovanje_2022_3-1280x960.jpg

Jesenkovanje – poročilo

23/11/2022

V torek, 18.10.2022, smo v popoldanskem času izvedli v vrtcu jesenkovanje.

Na druženje smo povabili otroke in njihove  družinske člane. Na vabilo se je odzvalo zelo veliko družin, tudi babic, dedkov, tet in stricev. V okviru projektne naloge za mehek prehod v osnovno šolo, smo k sodelovanju povabili tudi otroke in starše prvih razredov z učiteljicami in vzgojiteljico v prvem razredu.

Kot organizatorka jesenkovanja, sem si zamislila naloge, ki  bi jih  otroci in njihovi družinski člani izvajali in pa seveda nagrado, ki bi jo s tem pridobili. Pri načrtovanju in zbiranju idej, sem se osredotočala na hiter tempo življenja, jesenski čas in pa okolje v katerem živimo. Napisala in narisala sem načrt, razdelila sodelavcem naloge ter ideje, nato pa smo skupaj izpopolnili naš načrtovani dan.

Tempo življenja odraslim in otrokom jemlje veliko ur aktivnega gibanja in druženja na prostem, čeprav živimo na vasi v bližini gozda, travnikov in reke.  Vse to ima tudi prednosti pri načrtovanju takšnih druženj. V okviru kurikuluma sodelujemo s starši na vseh področjih in tudi v tem primeru, smo jih prosili za pomoč pri zbiranju in prinašanju naravnih materialov in poljščin, da smo lahko izdelali  5 gibalnih poligonov, ki so bili sestavni del našega jesenkovanja: labirint iz kock slame, slalom iz koruznic, skriti predmeti v vreči iz jute (krompir, kostanj, koruza, želod, oreh), ciljanje bučk v košaro ter poligon z ovirami iz naravnih materialov in poljščin (koruznica, buče, koruza, košare).

Vsak premagan poligon je prinesel udeležencu nagrado – divji kostanj, ki ga je nato po napisanem ceniku zamenjal na stojnici pri učiteljicah za kuponček, na katerem je bila narisana željena nagrada. Za 5 kostanjev so dobili merico kostanja, za 4 jabolčni zavitek, za 3 kos rženega kruha in za 2 jabolko.

Na stojnici pri vzgojiteljicah, so kupončke zamenjali za hrano, ki je bila nagrada za aktivnost. Za žejo smo imeli na razpolago vodo in grozdni čaj.

Vsi so zelo aktivno in z veseljem premagovali poligone, tako otroci kot odrasli in to zelo velikokrat, potrditev in dokaz, da jim je bila takšna vrsta druženja zelo všeč, pa je bila pogled na prazno stojnico s hrano ob našem zaključku  in to je bilo naše zadovoljstvo.

Utrujeni, a veseli, smo se tako poslovili, starši pa so se zahvalili in izrazili željo, po več takšnih druženjih še v bodoče.

Organizatorka prireditve Vesna Grizold

Dostopnost