Joensuu-skupinsko.jpg

Erasmus+ Joensuu , Finska

26/05/2022

Finska je dežela severnih jelenov, jezer, gozdov in savne. Pa tudi država z enim najboljših šolskih sistemov na svetu. Štirje učitelji iz OŠ Vuzenica smo imeli v maju priložnost, da ga pobližje spoznamo. Od 6. 5. do 12. 5. smo se udeležili izobraževanja na inštitutu eduKarljala v univerzitetnem mestu Joensuu. Mesto, ki leži 400 km severno-vzhodno od prestolnice Helsinki, ob Ruski meji je s 25000 študenti izobraževalno središče vzhodnega dela države. 

Udeležili smo se predavanj in vaj iz štirih različnih vsebinskih področij: Finski in Evropski šolski sistem (PISA), Poučevanje v duhu trajnostnega razvoja, Posebne potrebe v šoli ter Učenje in poučevanje s pomočjo iger.

Sestavni del izobraževanja so bili obiski osnovnih in nižjih srednjih šol, kjer smo dobili vpogled v način učenja in poučevanja ter organiziranost in opremljenost učilnic in ostalih šolskih prostorov. Nad tem, kar smo videli in izkusili smo navdušeni. Pogoji za delo učencev in učiteljev so zares odlični pa tudi odnos do šolstva je izrazito pozitiven. 

Poleg nas so se izobraževanja udeležili tudi učitelji in strokovni delavci iz Hrvaške, Italije, Španije Estonije, Nemčije in Bolgarije. Izkoristili smo priložnost in navezali stike tujimi šolami s katerimi bomo lahko v prihodnjih Erasmus+ projektih nastopali kot partnerji.

Dostopnost