prva-fotografija-1280x960.jpg

CŠOD AJDA

26/04/2024

S predšolskimi otroki smo se odpravili na tridnevno raziskovanje narave na CŠOD dom Ajda na Libeliško goro.

Prvi dan so nas opozorili na škrata Mirka. To je majhen, izredno močan, skrivnosten in obenem radoveden škrat. Zaradi čarobne kapice je našim očem neviden, le kadar mu jo veter odpihne z glave, ga lahko opazimo. Tako smo tri dni oprezali za škratom, ki se nam je spretno izmikal.

Prvi dan smo v gozdu za njegovo družino gradili hiške in se seznanili z bivaki. Dan smo zaključili z večernim sprehodom in peko hrenovk ob tabornem ognju.

V četrtek smo se podali na lov za skritim zakladom in obenem spoznali osnove orientacije. Opazovali smo zemljevide in s pomočjo kompasa določali strani neba. Kasneje smo se razdelili v tri skupine, si v gozdu nabrali drobnih vejic in dračja ter se preizkusili v kurjenju ognja s krasilnim kamnom. 

Po kosilu smo izdelovali parfume za škrata Mirka in njegovo ženo. Otroci so iz travniških rož in trav, čudežne vode in praška pripravili čarobne travniške dišave. Nato smo se podali do mlake in spoznavali življenje v njej. Z mrežicami smo lovili drobne živalce in jih opazovali. V petek smo se preizkusili še v plezanju in lokostrelstvu, nato pa se polni novih spoznanj in lepih spominov z veseljem vrnili v objem staršev.

Dostopnost