Tehniski-dan-11-1280x1707.jpg

Tehniški dan – lesarstvo, 6. razred

13/06/2024

V sredo, 12. 6. 2024, so učenci 6. razredov imeli tehniški dan na temo lesarstva. O lesu so se učili že pri pouku tehnike in tehnologije, sedaj pa so se preizkusili še v obdelovanju lesa, in sicer izdelovali so ptičje hišice. 

Najprej so bili naključno razdeljeni v skupine, nato pa so dobili list z napisanimi navodili, materialom in pripomočki. V skupini so si razdelili delo, nato pa so iz celotnega nabora materiala in pripomočkov poiskali, kaj potrebujejo za delo. Začeli so z risanjem skice ter brušenjem lesa. Iz navodil so morali razbrati, kako bo ptičja hišica sestavljena, ter jo sestaviti in pritrditi z vijaki s pomočjo akumulatorskega vijačnika. Ko je ptičja hišica dobila obliko, so se učenci spomnili na delo pri likovni umetnosti, kjer so ustvarjali ornamente. Znanje o slikanju in ornamentih so potem uporabili pri poslikavi hišic. Na koncu so hišice zaščitili še z akril lakom. 

Ptičje hišice bodo dom dobile v bližini šole in vrtca, kjer bodo krasile našo okolico, s tem pa bomo pomagali tudi pticam poiskati hrano v zimskem času. 

 

Klaudija Klančnik

 

Dostopnost