Poligon-1.r.-sp.dan_-1280x958.jpg

Teden otroka

12/10/2021

V tednu otroka od 4. do 8. oktobra 2021 smo na OŠ Vuzenica izvajali različne aktivnosti v okviru tematike »Razigran uživaj dan«.

Izvedli smo zanimive ŠPORTNE DEJAVNOSTI ter tako skozi igro KREPILI SVOJE TELO:
  • Vse dni v tednu smo izvajali Pešbus (vodena skupinska hoja do šole iz več lokacij).
  • V torek smo organizirali športni dan za učence 2. in 3. razreda in predšolske otroke, v katerega smo vključili projekt VSUO (medgeneracijsko sodelovanje). Ta dan je bil izveden športni dan tudi za učence 4. in 5. razreda.
  • V četrtek smo izpeljali športni dan za učence 1. razreda, v katerega smo vključili projekt Mobak (meritve učencev pri različnih spretnostnih nalogah).
  • Poudarek je bil tudi na igrah našega otroštva, tako smo v petek pri urah športa z učenci od 4. do 7. razreda igrali ljudske igre Ptički v gnezdu, Abraham, Bananin lov, Dirigent, Pepček in druge.
Na šoli smo o tednu otroka razmišljali tudi skozi podobe in besede ter s tem RAZVIJALI SVOJO DOMIŠLJIJO.
  • Literarno (pisanje pesmi, ugank, izdelovanje plakatov) in likovno poustvarjali smo tudi v okviru šolske skupnosti, kjer so se sestali predstavniki od 5. do 9. razreda. Razmišljali smo o drugačnosti, kako je biti otrok, kakšne so naše pravice, dolžnosti ipd. Devetošolci, ki so s prvošolci povezani preko tutorstva, so za najmlajše pripravili tudi kratek intervju, kako je biti otrok,  kako je biti prvošolec ipd.
  • Na šoli pa so oživele tudi PRAVLJICE:

“Darila padajo z neba le v pravljicah.” – (Walter Ulbricht)

In tako so šestošolci naši šole ustvarili dvajset pravljic, jih zavili in podarili svojim mlajšim prijateljem v vrtcu in učencem prve triade.

V tednu otroka so učenke Literarnega kluba s prebiranjem avtorskih pravljic šestošolcev v pravljični svet popeljale naše najmlajše. Podarile so bralne urice, v katerih so se srečali z zmaji, princesami, gepardi drugačne sorte in še čim.

Pravljice živijo v nas, nas bogatijo. Prav je, da to bogastvo delimo.

Nekoč, pred davnimi časi, daleč od tu …

In ne pozabite:

Če želite, da bo vaš otrok inteligenten, mu berite pravljice. Če želite, da bo še pametnejši, mu berite še več pravljic. (Albert Einstein)

  • Sodelovali smo na natečaju »Mala pozorna nogavička«, »Oblikuj nogavičke za razigran in varen korak«, kjer so otroci pobarvali simpatične male pozorne nogavičke. Ko si jih obujemo, nas v nočnem času v vsakem trenutku varujejo s svojim odsevom. Če pa si jih nadenemo na roko, se spremenijo v lutko, ki prične pripovedovati pozorne zgodbice, polne zabavnih dogodivščin s srečnim koncem.
Skozi vse dejavnosti smo POGLABLJALI NAŠE PRIJATELJSKE VEZI in rečemo lahko, da je igra res tista, ki NAS POVEZUJE.
  • O pomenu vrstnikov v obdobju odraščanja smo še posebej razmišljali z osmošolci v okviru razredne ure.

Hvala vsem učiteljem in mentorjem posameznih dejavnosti za sodelovanje, da ste otrokom pričarali sproščen in zanimiv teden še bolj kot sicer. Vsi skupaj si želimo še več takšnih razgibanih in razposajenih dni!

Povzetek dejavnosti zbrala in zapisala

Sara Topler

Dostopnost