Erasmus_Romunija_1_dan_07-1280x960.jpg

Targoviste – Erasmus+

06/03/2023

2. dan

Popoldan prvega dne smo zaključili z ogledom nekaterih najpomembnejših zgodovinskih znamenitosti mesta Targovişte. Mesto je bilo v 15. in 16. stoletju prestolnica Valahije, kasneje se je sedež vladarjev prestavil v Bukarešto. V tem obdobju je verjetno najslavnejši romunski vladar Vlad III Dracula zgradil stolp, ki je danes simbol mesta.

Za večerjo smo se družili v stanovanju, si skuhali izvrsten chili con carne in se zabavali ob družabnih igrah in poslušanju lokalne glasbe.

Jutro drugega dne delavnic smo začeli v kraju Razvad in v njihovem vrtcu in srednji šoli. Sodelovali smo v tvorjenju interaktivne predstave, kjer smo izhodiščni prizor, katerega glavni temi sta bili nasilništvo in diskriminacija, kasneje s svojimi idejami in nastopom spreminjali na boljši način. V delavnicah smo ustvarjali zapestnice prijateljstva in se pogovarjali, kako spremeniti svet na bolje.

Po kosilu smo se ustavili še v muzeju zgodovine, najprej iz gline ustvarjali Chindia stolpe in si nato ogledali razvoj romunske zgodovine od pradavnine do danes.

1. dan

Naše prvo Erasmus+ popotovanje v tujino z učenci se je začelo v nedeljo zjutraj ob treh, ko smo se odpravili proti Mariboru, od tam do Dunaja in z letalom do Bukarešte, z vmesnim postankom v Beogradu. Dogodkov polno popotovanje od Bukarešte do končne postaje v kraju Targovişte se je zaključilo ob osmih zvečer po lokalnem času. Hitra večerja v bližnjem nakupovalnem centru in takoj zatem namestitev v prijetnem stanovanju v središču kraja, le 15 minut peš od šole, kjer bomo preživeli večino prihajajočega tedna.

Ponedeljkovo jutro smo začeli z zajtrkom in sprehodom do šole, kjer smo po uvodnem pozdravu in predstavitvijo lokalne šole čakali, da šolam iz Romunije, Walesa in Turčije predstavimo Slovenijo, Vuzenico, našo šolo in naš delo, s katerim se trudimo, da bi tako kot ostale udeleženke postali šola miru.

Po predstavitvah pa se je začelo pravo delo – medsebojno spoznavanje in delo po skupinah.

Dostopnost