Korak_k_soncku_2022_04-1280x960.jpg

PROJEKT KORAK K SONČKU – SODELOVANJE Z DRUŠTVOM MAVRICA IZZIVOV – NDK

26/10/2022

V mesecu oktobru smo se v okviru projekta Korak k Sončku, povezali z go. Klavdijo Voglič, ki je avtorica knjige Neža se pogovarja drugače ter mama otroku, ki ima težave na govorno jezikovnem področju ter uporablja nadomestno in dopolnilno komunikacijo.

V torek, 25. 10. 2022, je k nam v goste prišla ga. Klavdija Voglič. Učenci prve triade so se na obisk go. Klavdije pripravili tako, da so knjigi Neža se pogovarja drugače prisluhnili pri pouku slovenščine in se o njej pogovorili, pri likovni umetnosti pa ustvarjali na temo zgodbe in nadomestne in dopolnilne komunikacije.

Z zanimanjem so prisluhnili go. Klavdiji ter si ogledali pripomočke, ki jih uporablja njen sin. Ogledali so si video posnetke, komunikacijsko mapico, komunikator …

Učenci so spoznali, da obstajajo tudi takšni otroci, ki se ne zmorejo normalno sporazumevati, ampak se lahko sporazumevajo na drugačne oz. njim prilagojene načine.

Potrebno je, da so tudi takšni otroci sprejeti in jim dovolijo, da se vključijo v javno življenje na njim prilagojen način.

V avli šole je v začetku meseca oktobra nastala razstava likovnih del na temo Drugačnost nas bogati, saj je mesec oktober namenjen ozaveščanju drugačnosti na mnogih področjih (cerebralne paralize, disleksije, nadomestni in dopolnilni komunikaciji …)

Zapisala: Ines Planinšič, vodja projekta Korak k Sončku

Dostopnost