Medobcinski-parlament-1-1280x681.jpg

Medobčinski otroški parlament – »Moja poklicna prihodnost«

11/03/2022

V četrtek, 10. marca 2022, je v okviru naše šole potekal MEDOBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT, na katerem so sodelovale OŠ Neznanih talcev Dravograd, OŠ Muta, OŠ Radlje ob Dravi ter OŠ Brezno-Podvelka.

OŠ Vuzenica so zastopali: ZALA RUTNIK, LIAM KNEZ, LUKA BOBOVNIK in GAJA LURŠAK.

V duhu razpravljanja, podajanja mnenj, strinjanja in nestrinjanja je tekla debata na temo MOJE POKLICNE PRIHODNOSTI, ki jo je moderirala gospa Helena Felicijan, z Društva Novus.

Glede na to, kako pomembno je, da izhajamo iz sebe pri izbiri poklica, da upoštevamo svoje želje in interese, je bila naša prva iztočnica razprave otrokove sposobnosti in osebnostne lastnosti.

Četudi se zdi, da bodo računalniki in stroji nadomestili marsikaj, se vedno bolj poudarjajo t. i. mehke veščine, kot so interpersonalne kompetence (komunikacija, sodelovanje, reševanje konfliktov, prepričevanje), osebne kompetence (kreativnost, načrtovanje, analiza, učenje, kritično mišljenje, samoupravljanje) ter kompetenca vodenja in navduševanja drugih. Vse to so lastnosti, ki pomenijo človekovo prednost v primerjavi s tehnologijo. In prav to moramo negovati, nadgrajevati, da smo po šolanju konkurenčni na trgu.

Ugotovili smo, da se služba oz. šola vedno bolj prepleta z zasebnim življenjem, da ni več zasebnega časa, ni delovnega reda, vsega je preveč… V korona času se je to marsikje še bolj občutilo. Kljub razmeram pa ima dan še vedno 24 ur, sprašujemo pa se, kdo pravzaprav koga obvladuje – mi čas ali čas nas? Zato smo spregovorili tudi o povezavi med našim časom in učinkovitostjo. Znotraj te teme smo razpravljali, katera so tista orodja in tehnike za upravljanja časa, ki zmanjšujejo stres, omogočajo večjo produktuvnost in kvaliteto dela, večjo preglednost nad zadolžitvami in navsezadnje večje zadovoljstvo v življenju. Ugotovili smo, kako pomembna je sama organizacija časa.

Epidemija pa ni zaznamovala samo našega življenja kot takega, ampak je vplivala tudi na spremembe na trgu dela. Zato smo v drugem delu razprave spregovorili o poklicih prihodnosti.

Kot zadnje smo namenili pozornost poklicem zdravja in dobrega počutja (kot so psihoterapevt, osebni trener, spremljevalec, maser, kozmetičar itd.), ter razmišljali o vlogi zdravega življenjskega sloga ter vplivnežev (influencerjev) na izbiro teh poklicev.

 

Izmed sodelujočih šol smo izbrali osem kandidatov, ki nas bodo zastopali na REGIJSKEM OTROŠKEM PARLAMENTU, 24. marca 2022, v Kulturnem centru na Ravnah na Koroškem.

Z velikim ponosom vam sporočamo, da sta med temi naprej uvrščenimi kandidati tudi naša ZALA RUTNIK in LUKA BOBOVNIK. ISKRENE ČESTITKE! Že sedaj jima želimo prijetno zasedanje parlamenta, veliko uspeha ter priložnost za udeležbo na nacionalni ravni.

Zasedanja so se poleg parlamentarcev in njihovih mentorjev udeležili tudi župan Občine Vuzenica, gospod Franjo Golob, predstojnica Zavoda RS za šolstvo, Enote Slovenj Gradec, gospa Romana Košutnik, vodja regionalnega uredništva Radia 1, gospa Slavica Pečovnik Urh, vodja projekta JZ ŠKTM Radlje ob Dravi, gospa Anja Vasiljevič, vabljeni pa so bili tudi vsi ravnatelji sodelujočih šol in župani.

Vsem zbranim lepa hvala za posluh, podporo in sodelovanje.

Preživeli smo prijeten dopoldan. Iz razmišljanj, ki so jih parlamentarci aktivno umeščali v posamezne vsebinske sklope, je bilo čutiti, da je tematika še kako aktualna in zanimiva.

Čestitke vse sodelujočim za pogum, sproščeno, aktivno vključevanje in sodelovanje, predvsem pa vse pohvale za izvirne odgovore, ki so bili podrepljeni z vsebinsko bogatimi argumenti.

Sara Topler,

mentorica otroškega parlamenta

Medobčinski-parlament-1
Medobčinski-parlament-2
Dostopnost