20230921_092446-1280x721.jpg

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI 16.-22. September 2023 Varčne poti

21/09/2023

Besede letošnjega slogana Evropskega tedna mobilnosti nas opominjajo, da pred svojimi potmi razmislimo o vseh možnostih prevoza. Namesto avtomobila raje izberimo kolo in uporabimo tiste vrste prevoza, ki so za nas optimalne in okolju prijazne.

Danes smo na naši šoli v sodelovanju s PGD Vuzenica in Občino Vuzenica izvedli nekatere aktivnosti, ki spodbujajo tak prevoz, ki ne onesnažuje okolja, zmanjšuje hrup v okolici šol in vrtcev in omogoča otrokom uporabo javnih površin, na katerih ne poteka prevoz z avtomobili. Učenci so risali na javne površine različna prevozna sredstva in razmišljali, kako bi še lahko prispeli v šolo s starši na okolju prijazen način.

Likovno ustvarjanje je potekalo pri KUC Vuzenica. Gasilci PGD Vuzenica so na šolskem igrišču predstavili svoje delo in opozorili, da imajo tudi oni pri različnih nesrečah pomembno vlogo pri pomoči vzpostavljanja prometnih povezav, s tem pa omogočijo ljudem, da  so mobilni.

V telovadnici je pod vodstvom učiteljice potekala igra »Človek razgibaj se!«, kjer so z gibanjem poskrbeli tudi za zdravje.

Razredniki so učencem predstavili različne možnosti prihoda v šolo in se z njimi pogovorili o prometnih znakih ter varnosti v prometu.

Prav tako so učenci na eni izmed aktivnosti prisluhnili učitelju, ki jim je na šaljiv način predstavil določene prometne znake in spregovoril o pomembnosti čelade. Skupaj so se preizkusili tudi pri simulaciji teoretičnega dela kolesarskega izpita in na takšen način ponovili svoje znanje cestno prometnih predpisov.

Nekoč so bile mestne ulice prostor igre in interakcij. Potem so jih preplavili avtomobili in smeh otrok je zamenjalo brnenje vozil. Danes te javne površine marsikje ponovno vračamo ljudem, na ulice se vrača življenje. Vrnimo življenje tudi na naše ulice v našem kraju.

Zapisala

Jasmin Džambić

Nina Verdnik

 

Dostopnost