MOP_2023_04-e1677491291107.jpg

Medobčinski otroški parlament

27/02/2023

V četrtek, 23. 2. 2023, smo se v prostorih Knjižnice Radlje ob Dravi udeležili Medobčinskega otroškega parlamenta, kjer se je razprava nanašala na še kako aktualno temo – DUŠEVNO ZDRAVJE OTROK IN MLADIH.

Več težav doma, v odnosih znotraj družine, nespečnost, pomanjkanje volje, motivacije, depresija, anksioznost, samopoškodovanje, občutno povečanje samomorilnih misli – vse to je znak za alarm. Zahteva čuječnost vseh, ki smo obkroženi z otroki in mladimi, kliče pa tudi k empatiji otrok, da znajo pristopiti k svojim vrstnikom v težavah.

Mladi parlamentarci so zavzeto razpravljali o poznavanju, prepoznavanju, pomenu in skrbi za svoje duševno zdravje, vplivu okolja (družine, vrstnikov, šole, medijev, spleta) na duševno zdravje, virih moči, samopodobi, spremembah za krepitev duševnega zdravja ipd. Izkazalo se je, da imajo mladi veliko pomembnih opažanj in zamisli, kako pomagati.

Enotni so si bili v ključnih spoznanjih in zaključkih:

  • Odnosi z vrstniki in medsebojna komunikacija lahko marsikaj preprečita, ponudita olajšanje in vsaj delno odpravo blažjih težav.
  • Odpiranje pogovora o počutju in duševnih stiskah je dragoceno za vse.

In najpomembnejše… zaupanje in vera v to, da je POGOVOR (še) vedno del rešitve.

Sodelovalo je šest šol, kjer so posamezno šolo zastopali (maksimalno) štirje kandidati. Našo šolo so predstavljali TEO ŠKRATEK, FILIP ANDRIC in LUKA BOBOVNIK. Izmed vseh sodelujočih je izbrana komisija izbrala osem kandidatov, ki se bodo udeležili Regijskega otroškega parlamenta na Ravnah na Koroškem.

Veseli in ponosni smo, da je uspelo tudi našima fantoma. TEO ŠKRATEK in LUKA BOBOVNIK, iskrene čestitke za suveren nastop in vsebinsko bogato argumentirano debato.

Veliko uspeha vama želimo tudi na Regijskem nivoju, kjer se bosta potegovala za uvrstitev na Državni otroški parlament.

Hvala vsem za sodelovanje, organizatorjem pa za odlično izpeljan dogodek.

Zapisala

Sara Topler

Dostopnost