Mali-princ.jpg

Mednarodni projekt STOP NASILJU

22/10/2020

Predstava Mali princ in delavnice za krepitev lepših odnosov za učence od 1. do 5. razreda

»Ljudje ne vidijo lepote tega sveta, ker jih slepijo njihove strasti in napake; zato so drug od drugega bolj oddaljeni kot zvezde. Ne vzamejo si časa, da bi sploh kaj spoznali. Pri trgovcih kupujejo kar izgotovljene predmete. Ker pa ni trgovcev, ki bi prodajali prijatelje, ljudje nimajo več prijateljev.«

Antoine de Saint-Exupéry

(Mali princ)

V četrtek, 15. oktobra, so si učenci od 1. do 5. razreda ogledali gledališko predstavo Mali princ v izvedbi Ekološko-kulturnega društva za boljši svet.

Že od svojega spočetja, tam nekje med drugo svetovno vojno (kar sigurno ni naključje), Mali princ prestopa meje otroškega sveta in navdihuje človeštvo s svojo iskrenostjo, pogumom, čistostjo in globino. Njegove otroške oči in lepo srce nas vedno znova spomnijo, da je največji čudež na Zemlji življenje samo. Nekako nas v jeziku tišine blago povede v iskanje sreče preko dajanja in ljubezni ter ustvarjanju sveta, v katerem bo dragocen prostor rezerviran za sočloveka.

Omenjeno društvo je nevladna organizacija, v kateri so se zbrali strokovni delavci različnih pedagoških profilov, ki si delijo skupen cilj – prispevati k izboljšanju kakovosti življenja in krepitvi medsebojnih odnosov. Prizadevajo si za oživitev človeških vrednot, za sodelovanje ljudi na vseh nivojih, dostojne življenjske pogoje, za zaščito narave in spoštovanje osebnih pravic.

Predstavo o Malem princu so tako uporabili kot izhodišče za tematske delavnice po razredih, ki so učence spodbudile k razmisleku o tem, kako v ljudeh prebuditi željo po lepših odnosih, kako je življenje lahko prijetnejše, če poznamo in spoštujemo soljudi. Ali kot bi rekel Mali princ:

»Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.«

 

Vodja projekta

Jasmin Džambić

Dostopnost