IMG_5498-1280x960.jpg

34. NACIONALNI OTROŠKI PARLAMENT

11/04/2024

V ponedeljek, 8. aprila 2024, je v Državnem zboru RS zasedal 34. NACIONALNI OTROŠKI PARLAMENT, kjer je 115 mladih parlamentarcev iz vse Slovenije razpravljalo o ključni temi duševnega zdravja otrok in mladih. Koroško regijo je zastopalo pet kandidatov, med njimi je bila naša devetošolka ZALA RUTNIK.

 

Mladi delegati so delovali v štirih skupinah, v katerih so se spraševali, kaj je duševno zdravje, obravnavali so vpliv okolja na duševno zdravje otrok in mladih, svoje vire pomoči in spremembe za krepitev svojega razvoja.

 

Ugotovitve in razmišljanja so predstavili na plenarnem zasedanju, ki se ga je udeležilo mnogo odločevalcev v državi – predsednik vlade, predsednice državnega zbora, ministri, poslanci, državni sekretarji in predstavniki javnih organizacij – uresničljivi sklepi so bili v obliki memoranduma predani predsednici Državnega zbora RS Urški Klakočar Zupančič.

Predsednik Vlade RS Robert Golob je izjavil: “Vesel sem, da se o duševnem zdravju govori jasno in glasno, brez stigme. To je pomemben korak naprej. Trudimo se povečati dostopnost svetovalcev in centrov za pomoč. Prav tako smo povečali vpise in financiranje na področju psihologije.“

Mladi so imeli še eno pomembno nalogo, in sicer da izberejo temo za prihodnji dve leti. Med predlaganimi temami, ki so jim mladi parlamentarci namenili največ pozornosti, je bila za temo 35. nacionalnega Otroškega parlamenta® izbrana: ŠOLSKI SISTEM – PROBLEMI ŠOLSKEGA SISTEMA, VPIS V SREDNJO ŠOLO, BALAST V UČNIH NAČRTIH, PRIMERJAVA ŠOLSKIH SISTEMOV V RAZLIČNIH SISTEMIH.

 

ISKRENE ČESTITKE Zali za uvrstitev na Nacionalni otroški parlament. Verjamemo, da je bila to zanjo posebna izkušnja, ki bo še dolgo ostala v lepem spominu.

 

 

Sara Topler

Dostopnost