KNJIŽNE MIŠICE 2018/2019

Knjižnica Radlje ob Dravi nas je povabila k sodelovanju pri projektu Knjižne mišice, ki poteka v sodelovanju s Koroško osrednjo knjižnico dr. Franca Sušnika in Gimnazijo Ravne na Koroškem – debatni krožek. Namen tega projekta je, da bi mladi bralci koroških osnovnih šol podrobneje spoznali splošne knjižnice na Koroškem.

Vsako šolsko leto izpeljemo dve srečanji.

Prvo srečanje je bilo v torek, 6. 11. 2018. Štirje učenci 7., 8. in 9. razreda so se udeležili kviza v Knjižnici Radlje ob Dravi. Poleg naše šole so se kviza udeležile tudi šole Vuzenica, Radlje ob Dravi, Brezno-Podvelka, Kapla ter Ribnica na Pohorju. Učenci so se razdelili v pet mešanih skupin in začeli s kvizom. Najprej so dobili različne odlomke  iz knjig in po prebranem so morali ugotoviti avtorja ter naslov besedila iz katerega je bil izvzet odlomek.  Na knjižnih policah so morali poiskati knjigo Martin Krpan, Pika Nogavička, Sovica Oka,  Košarkar naj bo in Ostržek. Pri drugi nalogi pa so morali iz besedil izrezati posamezne besede, besedne zveze in ustvariti svojo domišljijsko zgodbo. Zmagovalna skupina je prejela praktično nagrado.

V torek, 9. 4. 2019, so potekale že druge Knjižne mišice v tem šolskem letu. Učenci so se razdelili v skupine  in poslušali pravljice, za vsako so zapisali naslov in avtorja. Potem so morali na knjižnih policah poiskati knjige, ki govorijo o sreči. Te knjige so morali v predpisanem času poiskati na knjižnih policah, s čimer so pokazali, da se znajdejo tudi v drugačnem tipu knjižnice, kot je šolska. Iz zbranega gradiva so morali spisati najboljši recept za srečo. Recept so posneli po telefonu in ga kasneje predvajali vsem prisotnim. Vsak učenec v zmagovalni skupini je prejel 3D sestavljanko.

Bilo je zanimivo, poučno in zelo zabavno.

KNJIŽNE MIŠICE